Nissaströms bruk

_DSC0755ns

Från Skåne upp mot Stockholm är Nissastigen ett bra alternativ om man vill slippa E4:an med sin tunga och hetsiga trafik. I höjd med Nissaström började det bli dags för lunch, och vi svängde av, körde över järnvägen och en liten bro.

En betänkligt lutande skylt med texten Industriminne lockade min nyfikenhet.

_DSC0754ns

Och ja, här har legat ett litet bruk. Ett pappersbruk närmare bestämt och i älven syns tydliga bevis på detta. Men efter en stunds letande efter bruket insåg jag att det i stort sett är det enda av minne som finns kvar.

_DSC0753ns

1890 togs anläggningen i bruk och knappt hundra år stängdes den igen.

Och revs.

_DSC0756ns

Det enda som finns kvar av det lilla pappersbruket är en gammal smedja som idag används som garage.

_DSC0762ns

_DSC0763ns

På en informationsskylt vid älven kunde man få ett litet hum om hur platsen har sett ut. Teckningarna är gjorda av Tommy Andersson.


Det kändes en smula sorgligt att gå här och titta på resterna av en en gång blomstrande, lokal industri där traktens män fått arbete och där vattnets kraft togs till vara. Här kan du läsa lite mer om bruket.

_DSC0757ns

Men helt stilla var inte platsen ändå. Lite längre upp i backen hördes ett omisskännligt morrande…

Kommentarer

  1. Skrev redan igår att på Nissaströms kursgård - där har jag varit. Vart tog den kommentaren vägen? Ute och valsar någonstans... Eller drunknade i strömmen...

    SvaraRadera
  2. Ninna: Den försvann nog i den underjordiska tunneln... Var det fint på kursgården?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg