November

Breviarium_Grimani_-_November

Breviarium Grimani, 1515-1520. November

Ur Bondepraktikan: November: Wintermånad
Will du weta hurudan winteren wara må,
Så skall du Allhelgona dag i skogen gå,
Och derest en bok uppleta,
Hwarpå du det skall få weta,
Der må du dig en spån afskära;
Är han torr, warm winter will dig nära;
Men är samma spån wåt och fuktig,
Då kommer en kall winter tuktig,
Ett wått år eller torrt skall du ränna i så motto;
Du skall ett glas fullt av watten låta;
S:t Anders afton lät det ske;
Löper det öfwer, du skall då ett wått år se;
Men skall det något torrt wäder komma;
Då skall wattnet sig ovan i glaset skumma;
Der hafwa ock de gamla i stor akt;
När S:t Mårtens dag kommer på en Fredag,
Det samma år skall fodret litet förslå;
Derföre man dess mer af fänaden slagta må;
Och deraf både sjuda och steka;
Dermed kan man sedan leka.
Som kattor pläga med musen spela;
derom will jag nu mitt tal stilla.

nov

Elsa Beskow, ur Årets saga, 1927.

Havets närhet
-Från egen unkenhet, och novemberdags kväljande
gråa. Och sjuka ögon och trötta händer och
Från detta:
att orka vända sig bort
att vända sig till
Friskhet
Att orka vända sig till friskhet, morgon
då man sakta – blundande – vänder ansiktet
mot vinden.

Lars Englund

nov 001

Ur Husmoderns Köksalmanack 1959:

Denna månad talas det så ofta om som årets “tristaste”. Men är det inte ofta vi själva som gör den till det? – Varför inte använda den till en festlig förberedelse för julmånaden? Barnen har ju ändå redan julen i tankarna. – Där finns säkert många vänner som man aldrig hinner träffa i december, brev som aldrig hinner bli skrivna då. – Där finns alltid anledning till fest – och den minsta lilla är många gången den bästa.

nov 002Regn- och rusksoppa
Skala och skiva en stor gul lök och  två potatisar

Strimla ½ vitkålshuvud

Smält 2 msk smör i en gryta och låt löken puttra ensam tills den fått färg.

Lägg sen i kålen, potatisen och en knapp bottenskyla vatten och låt det hela småkoka under tättslutande lock i en kvart.

Rör därpå ner 2 –3 msk tomatpuré och häll på 3 dl vatten.

Låt alltsammans koka sakta minst en timme, gärna mer.

Låt under tiden en fläskkorv sjuda sakta med några pepparkorn, gärna också några persiljekvistar i vatten. När korven är färdig tas den upp, flås och skärs i bitar. Späd kålmassan med korvspadet och smaka av med en aning sirap.

Servera med ostsmörgås.

Kommentarer

  1. Hej, Mira! Vacker novemberbild och trevlig ny-månad-läsning som vanligt. Tack för det!
    Och visst är november den mest "utskällda" månaden. Det borde man ju ta som en utmaning och försöka göra nåt fint av den. Önskar dig en bra månad!/Gabrielle

    SvaraRadera
  2. Gabrielle: Ok. Då ger vi varandra den utmaningen nu! Försök göra något riktigt fint av november! Själv tror jag att jag ska börja utnyttja mitt årskort på Edvard Anderssons växthus. Tänk att få sitta med en god bok i medelhavsluften och bara insupa. Jag önskar dig en fin november också. Värme och ljus.

    SvaraRadera
  3. Regn o rusksoppa låter som ett bra botemedel mot min förkylning! Ha det gott!

    SvaraRadera
  4. Låt oss hoppas! Hursom helst låter den väldigt matig och rejäl. Jag har alltså inte testat. Om du gör den, berätta!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg