Tjolöholm - allmogebyn i tidens anda

_DSC0124h

Ett stenkast från Tjolöholms slott ligger arbetarbostäderna som paret Dickson också lät arkitekten Lars Israel Wahlman rita.

För att förstå att de ser ut som de gör, måste man känna till i vilken anda de var skapade. Bostadsförhållandena för arbetsfolk vid den här tiden var tämligen urusla och någon som reagerade väldigt starkt på detta var Ellen Key, som i sin lilla skrift "Skönhet för alla" (1899) skrev om att skönhet måste vara tillgänglig för alla, oavsett ställning eller ekonomiska tillgångar.

"En människa mår bättre, blir vänligare och gladare ifall man i sitt hem möter vackra former och färger på de ting man omger sig med."

Hon hade varit på Stockholmsutställningen 1897 och sett Carl Larssons tavlor från Sundborn och blivit väldigt inspirerad av det rena, ljusa hemmet.

_DSC0125h

Ellen Key och Karin och Carl Larsson prenumererade på The Studio, den brittiska tidskriften för konst och inredning, som gavs ut av Arts & Crafts-rörelsen med William Morris och John Ruskin i spetsen. Dessa inredningsidéal påverkade både Ellen Key och Larssons i Sundborn.

Ellen Key och Erik Folcker gav ut praktiska heminredningsråd i tidskriften Idun och på detta sätt blev John Ruskins och William Morris idéer kända i svenska kulturkretsar.

_DSC0127h

Paret Dickson var kända för sitt filantropiska tänkande och ansåg att en vacker miljö för deras anställda skulle göra dessa gladare och i förlängningen skapa ett bättre samhälle. Säkerligen hade de hört och läst om Ellen Key och och med ännu större sannolikhet kände de till Arts & Crafts-rörelsen.

_DSC0128h

Lars Israel var som vi vet också en beundrare av Arts & Crafts och prenumererade säkerligen också på The Studio, dessutom var han från Dalarna. Så när han ritade dessa bostäder blev det i dalastil med många fönster och ljusa ytor inomhus.

Till den lilla allmogebyn uppfördes också ett Folkets hus och en kyrka.

_DSC0130h

Vad som känns lite märkligt är att se dessa små stugor i den här miljön med dess flacka stränder, bergknallar och typiska mellanvästkustnatur.

_DSC0132h

Även här ritade Lars Israel trädgårdar och dessa håller nu sakta men säkert på att återskapas.

_DSC0126h

Idag går det utmärkt att få hyra husen antingen per vecka eller helg. Allt är välskött, i rabatterna prunkar sekelskiftesblommor och utsikten är bedövande.

Men det finns någonting på mina bilder som inte riktigt känns som det hör hit. Kan du se vad det är?

Kommentarer

  1. Fina stugor verkligen.
    Jag har en särskild känsla för Lars Israel Wahlman eftersom jag är avlägset släkt med honom. Min mamma skulle ha kunnat tala om hur. Själv hittar jag inte uppgiften i dom papper jag har kvar efter henne. Men i alla fall: varje gång jag åker över Lidingöbron brukar jag titta ut och spana efter Cedergrenska tornet och så säger jag "Hej, Lars Israel" tyst för mig själv.

    Är det som inte riktigt passar in på dina bilder grillen man ser på flera av dom?

    SvaraRadera
  2. Gabrielle: Ah! En sentida ättling till Lars Israel! Kul! Han var duktig han, din morfarsmorbror, eller vad han nu var. Ja. Grill. Hur jag än vred och vände på mig så nog f-n stod där en grill...

    Ninna: Grill indeed!

    SvaraRadera
  3. Citerar fritt Strindbergs rospigg " de är knepiga de där stockholmarna, äta ute och skita inne" :

    SvaraRadera
  4. Raggoparden: Hej och välkommen hit! Jag har för mig att det sas något liknande om Ekotemplet i Hagaparken. Sitta och äta i det fria???

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är alltid lika spännande att få veta vad någon tycker. Markera Namn/URL om du inte har något Google- eller Bloggerkonto. Har du ingen URL så räcker det att fylla i namn. Eller alias. Du kan vara anonym också om du vill.

Populära inlägg