Mars



Så har då den efterlängtade månaden mars kommit. Mars som kan vara både isig vinter och ljuvlig vår med snödroppar och tussilago. Mars som kan vara dagsmeja, koltrastar och solnedgångshimlar med vårens typiskt blågöna färg. Mars är förberedelse och längtan. Mars är startgropsmånad.

I det gamla bondesamhället kallades mars för vårmånad, och så är det också i min föreställningsvärld. I Bohuslän, där jag kommer ifrån är mars - för det mesta - en vårmånad.

Bondepraktikan, som så ofta citeras här i Sverige, gavs egentligen ut första gången i Tyskland i början på 1500-talet. Från början handlade den om hur man med ledning av hur vädret var under de tolv juldagarna kunde förvänta sig att det skulle bli under årets tolv månader. Sedan tillkom råd och förutsägelser från flera håll i Europa. Först i mitten av 1600-talet översattes den till svenska. Så föreställningen att den skulle bygga på urgammal svensk folktro och sedvänja stämmer inte riktigt.

I vilket fall som helst har jag i min gamla Nyttobok från 1970-talet skribblat ner följande:

Martius, Torm, Vårmånad, haver 31 dagar. Och solen löper i Väduren.

I mars månad skall man sig ofta tvätta och bada och är godt att bruka söt drick, som mjöd och annat sådant, men vakta dig väl för kall drick. Det är gott att åderlåta, dock icke på din tummelfinger, äta vinruta och poleja om morgonen bitteligen. I Väduren är gott att handla med herrar, att vandra, att köpa varor och arbeta uti eld.


Bilden ovan är hämtad ur Les Très Riches Heures du Duc de Berry, Hertigens av Berry rikt illustrerade tidebok. De tre nederländska bröderna Limbourg gjorde bilderna till boken 1412-1416. Dessa månadsbilder skildrar för första gången vanliga människor i arbete.

Och för att vi inte ska glömma vad vi mer ska ägna oss åt nu i mars, måste jag också ta med tipsen från 1956 ur Svenskt Husmoderslexikon.


Kommentarer

Populära inlägg